Followers

Tuesday, 11 December 2012

Kurang Minyak

Tajuk jea dah macam hape jea kan..sebenarnya nak bercerita pasal penggunaan minyak dalam masakan..seriously sejak dulu aku kurang sikit dengan minyak dalam masakan..ibarat kata orang kedekut minyak..sampai la aku kawin sekarang nie pun kalau masak sup ke gulai air ke memang tak letak minyak langsung..kecuali masakan yg memang memerlukan minyak..
 
Bila aku makan benda yg terlalu banyak minyak aku rasa macam nak muntah..muak pun yea..tambah2 lagi kalau kuah lauk tue..kalau banyak minyak ermm rasa macam muak tahap anak tekak...sebab tue kalau aku buat sup ke gulai2 air nie kurang menggunakan minyak masak..kiranya macam rebus gitu aje la..
 
Contohnya kalau sup ayam..aku letak semua bahan2 perencah then masukkan air & ayam..didihkan..memang tak akan letak minyak..sebab setengah orang letak minyak kan..aku nie tak bole..nanti rasa macam tak selesa tekak..
 
So disebabkan sekarang encik suami proses nak turunkan berat badan..aku pun kalau ayam stem, memang makan ulam2..memang less oil kate omputih tue..makan pun nasi aku bagi 2 senduk jea..sekali seari...ikan pun kebanyakanye aku panggang & rebus..sesekali ada jugak aku goreng..tapi minyak dia memang aku jaga..and makesure tiap makan wajib ada ulam or sayur2..hopefully dengan cara begini bole la kami suami isteri kekalkan berat badan yg ideal...
 
p/s : tarak maknanye..sejak pregnant masuk 4 bulan kuat makan aku nie.sampai terlebih berat badan..hu3..not loike!!!

Monday, 3 December 2012

It's already 15 weeks!!

Aku selalu terlupa berapa week kandungan aku..nasib baik la aku register dengan baby centre nie..so bila tiba masanya dia akan send email untuk laert kita disamping bagi beberapa tips and info..tambah2 untuk 1st time macam aku nie..teringat mula2 bila aku dapat tau aku pregnant..so hari nie genap sudah aku 15 weeks..Alhamdulillah..

Kisahnya bila aku selalu balik keje naik KTM..dari Mid Valley ke Bangi..so perjalanan singkat boleh jadi panjang yea la balik pukul 6 petang..memang time orang balik keje kan..so crowded nya dengan macam2 bau..sabo jea la kan..so as usual aku kan berlari nak masuk dalam KTM...yea la si suami menunggu dah..kadang2 aku sampai lewat jugak..pukul 8/9 malam gitu..balik rumah kene masak..so memang terasa penat..

Selera makan jadi nak makan macam2 mula2 tue..tak ada rasa muntah ke pening ke..just rasa bila terlalu berdiri lama tue area ari2 sakit sangat..tapi tahan jea la..selalu mengadu kat hubby..memang tak expect pregnant ke apa..sampai la boss and opismate tegur muka macam orang pregnant..so ignore jea la..tak ada pulak nak pegi check ke apa..

Then 
sampai satu masa sakit area ari2 makin teruk..pening kepala makin teruk jugak..mula sikit2 lama jadi makin teruk especially bila nak bangun subuh..tapi tahan jea..last2 tak tahan mintak MC...jumpa doc..doc terus buat UPT..ada 2 line tapi blur2..so doc bagi rest semua..tapi tak nak berharap sangat pun..sebab banyak benda lain dipikir time tue..sampai 1 tahap kesakitan tue memang tak tertanggung..terpikir untuk beli 3 upt dari harga murah, sedang2 & mahai..kui3..geram punya pasal..

Mula test yg murah..ermm 1 line..tapi penah baca di forum kalau murah nie kene tunggu lama sikit..so biar jea la..lepas tue dalam 5 minit tak keluar result macam blur2..try yg sedang2 pulak..ha hambik kau terus keluar result dia..double line..dalam setengah jam gitu upt yg murah keluar double line dengan jelas..tak tahu nak rasa apa..bagitau hubby dia senyum jea..

Ini yg murah punya..so nampak kurang jelas..tapi lama2 baru jelas...


Ini yg harga dia sedang2..lepas test keluar result dia dengan jelas dalam masa yg cepat..
Gamba kat atas just nak tunjuk perbezaan result untuk pregnancy test kit sebab ada kawan2 yg bertanya kenapa ada tanda2 nak pregnant tapi negative..kadang2 maybe disebabkan oleh seperti yang aku nyatakan kat sini antara salah 1 sebab..kalau yg murah maybe kene bersabar kene tunggu result dia..and bergantung pada hcg kita jugak..kalau tinggi so memang jelas la result..kalau rendah hcg kadang2 kurang jelas result..

Pegi clinic jumpa doc positive result 5 weeks pregnant..baru bagitau pada mak aku & parents in law..seriously memang tak expect..sebab time tue rasanya baru sebulan kitaorang nikah..doc cakap bunting pelamin nie..dia wish tahniah semua..Alhamdulillah..

Even dari kewangan kurang stabil tapi bak cakap ayah mertua aku..ini kurniaan Allah yg besar, tak terhingga..kene jaga betoi2..sekarang pun dah nampak baby bump sikit..hehehehe..macam mana la nak berkenduri kendara 23 Dec 2012 nie..apa2 pun dijemput hadir pada rakan2 terdekat untuk kenduri kami di Kampong Paloh , Kota Bahru , Kelantan..semoga semuanya dipermudahkan Allah...

Friday, 30 November 2012

Nuin Little Perak , Bangi

Sepanjang 4 tahun aku duduk bangi tak pernah sesekali aku pergi makan sini...takat lalu macam tue jea..sebabkan hajat nak makan makanan jepun kat Miyami so tengok sebelah tue ada Nuin Little Perak..try la..sebab aritue masuk JJCM si Iqram tue promote situ..

Masuk2 kedai environment sangat ok..kemas, bersih..and tak dapat dinafikan orang tak putus keluar masuk even tak la penuh...so aku order carrot susu, popia original taiping & mee kari kuala kangsar..

mula sampai sekali carrot susu & popia original taiping


Kira nie macam appetizer dulu la..makan2 bole la...rasa macam popia..and carrot susu dia ok rasanya..tak terlalu manis tak terlalu tawar..if tawar pun dia memang bagi hangpa semua air gula..nampak bekas berisi air gula sebelah carrot susu tue..cuma aku kurang berkenan sos popia tue..bagi aku tak berapa nak membuka selera aku..

Mee Kari Kuala Kangsar

Agak lama aku tunggu sampai jugak Mee Kari Kuala Kangsar aku..ermm bila sampai aku tengok ermm nampak macam pekat jea mee kari nie..berbeza dengan aku makan area Perak..yea la aku nie kan anak jati Perak..

Bila rasa dah bole agak kepekatan kari dia..so aku makan jea mee & telur rebus..tapi bahan2 lain aku tak makan..sebab aku rasa macam kurang dengan selera aku..so next time aku datang sini maybe tak order menu nie lagi dah..mayb aku order roti sandwich sebab aku tengok kebanykannya pelanggan order sandwich/roti..maybe itu sebenarnya the best menu kat situ..

Pekerja pula bagus..bila kau masuk jea dia wish "Selamat Datang"..macam restoran jepun yg selalu korang pegi..so rasa welcome la bila masuk kedai..order pun pantas and servis so far ok for me...kalau kedai makan tue laku mana tapi kalau pekerja tak ok tak syiok jugak kan..so kedai nie dari segi layanan bagus..

The 2nd blog "_"

Assalamualaikum semua,

Diharapkan u guys arinie enjoy last day in week..yea la dah masuk weekend kan semua gigih la nak enjoy cuti holiday nie..tambah2 gaji baru dibank in kan..ha harus penuh la mall area KL/Selangor nie..

Aku pulak malam2 nie sambil excited tunggu Maharajalawak Mega 2012 kebetulan teringin nak buat blog balik..sebabnya gatai tangan and rindu sangat2 nak blogging..rindu nak menulis kot..cuma sekarang nie bertukar status jea la..sebagai seorang Muslim and seorang isteri kepada insan bernama Zuhairi Ishak..so tadaaa dapat la blog nie..yg aku berikan nama Namakuaishahhumaira..ngeh ngeh ngeh curlast gitu..

So just to inform the new blog..hope if ada new info yg ingin dishare , silakan...aku tak pernah tolak..aku sedia menerimanya..mana2 yg elok , mendatangkan kebaikan insyaallah aku terima...apa2 pun enjoy saturday night nie..wassalam