Followers

Tuesday, 11 December 2012

Kurang Minyak

Tajuk jea dah macam hape jea kan..sebenarnya nak bercerita pasal penggunaan minyak dalam masakan..seriously sejak dulu aku kurang sikit dengan minyak dalam masakan..ibarat kata orang kedekut minyak..sampai la aku kawin sekarang nie pun kalau masak sup ke gulai air ke memang tak letak minyak langsung..kecuali masakan yg memang memerlukan minyak..
 
Bila aku makan benda yg terlalu banyak minyak aku rasa macam nak muntah..muak pun yea..tambah2 lagi kalau kuah lauk tue..kalau banyak minyak ermm rasa macam muak tahap anak tekak...sebab tue kalau aku buat sup ke gulai2 air nie kurang menggunakan minyak masak..kiranya macam rebus gitu aje la..
 
Contohnya kalau sup ayam..aku letak semua bahan2 perencah then masukkan air & ayam..didihkan..memang tak akan letak minyak..sebab setengah orang letak minyak kan..aku nie tak bole..nanti rasa macam tak selesa tekak..
 
So disebabkan sekarang encik suami proses nak turunkan berat badan..aku pun kalau ayam stem, memang makan ulam2..memang less oil kate omputih tue..makan pun nasi aku bagi 2 senduk jea..sekali seari...ikan pun kebanyakanye aku panggang & rebus..sesekali ada jugak aku goreng..tapi minyak dia memang aku jaga..and makesure tiap makan wajib ada ulam or sayur2..hopefully dengan cara begini bole la kami suami isteri kekalkan berat badan yg ideal...
 
p/s : tarak maknanye..sejak pregnant masuk 4 bulan kuat makan aku nie.sampai terlebih berat badan..hu3..not loike!!!

2 comments:

  1. hihi. aku kalau masak sup ayam pun aku x letak minyak. ayam pun kalau dh rebus akan keluar minyak die sedri kan. hikhikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tsya : Tue la..memang dia kuarkan minyak dari ayam tue sendiri..tapi kalau makan kat kedai minyak macam hape jea..bnyak..muak rasa..hu3..

      Delete