Followers

Friday, 4 October 2013

Al-Kisah mimpi buah delima

Buah delima seperti yg diketahui banyak khasiatnya baik dari segi kesihatan, kecantikan & untuk ibu mengandung..kalau makan memang bagus dan diantara khasiatnya adalah :

  • Antara khasiat buat delima mengikut buku perubatan Parsi termasuk :
    • Membaikpulih fungsi hati dan limpa
    • Mencuci buah pinggang dan salur kencing
    • Membantu penghadaman
    • Membuang lemak-lemak berlebihan
    • Menambah tenaga
    • Mengelakkan alahan bagi wanita mengandung
    • Mengubahsuai hormon bagi wanita menopause
    • Membaiki sistem pembersihan dan pengaliran darah
    • Merawat @ membaikpulih pesakit kencing manis
    • Menambahkan tenaga dan mengelak dari penyakit lemah tenaga batin
    • Mencantikan kulit
    Dari kajian perubatan moden Jus Delima mempunyai khasiat-khasiat lain seperti:-
    • Mengurangkan pengumpulan lemak di dinding pembuluh darah, mengelakkan dari salur darah tersumbat dan mengeras yang menjadi punca penyakit jantung
    • Mengurangkan tekanan darah sebanyak 5% di kalangan pesakit tekanan darah tinggi jika mengambil Jus Delima sebanyak 50cc setiap hari selama 2 minggu
    • Menghalang pembentukan sel barah payu dara Di Jepun terdapat laporan yang menggalakkan pengambilan Jus Delima dalam membantu mengubati penyakit jantung, tekanan darah tinggi, menambah tenaga, untuk kecantikan kulit dan banyak lagi khasiat lain .

Malah Nabi Muhammad SAW bersabda, “Tidak ada delima yang tidak mempunyai buah dari delima surga di dalamnya” (HR Abu Nu’aim)
 
Rasulullah bersabda,
“Buah delima dan kulitnya memperkuat pencernaan di perut.”
(HR Abu Nu’aim dan Al-Jauzi)
Setiap kali Ibnu Abbas mendapati buah delima, dia akan memakannya. Orang-orang menanyakan kepadanya mengapa dia melakukan hal itu, dan dia menjawab, “Aku benar-benar percaya bahwa tak ada satu pun buah delima di dunia ini yang tidak mengandung satu biji dari salah satu biji dari surga. Barangkali biji ini adalah yang dari surga itu.” (Kisah sahabat)
 
 
ok...berbalik tajuk entry di atas..aku nak share la mimpi pasal buah delima masa aku pregnant between 5 or 6 months gitu..masa pregnantkan Zara...
 
masa aku pregnant hubby aku still keje shift hour..so time tue dia shift pagi so lepas aku solat subuh, prepare bekpes untuk hubby dia pegi confirm aku terlelap depan TV..hahahaha..kunun2 penat si ibu bunting la...ahaks...aku pun mimpi...
 
"aku berada di 1 ladang buah delima, dan dikelilingi perempuan yg cantik berjubah/ berbaju serba serbi putih..sangat2 bercahaya tempat itu termasuk la perempuan-perempuan itu tadi & buah delima pun sama, dorang sempat menarik tangan aku sambil berkata "marilah makan buah delima nie,sedap"..aku tengok tanpa berkata sepatah apa pun..aku tengok dorang bukak buah delima tue..Masyaallah biji buah delima tue sangat-sangat la bercahaya macam mutiara..terpaku kejap aku..sangat-sangat cantik biji dia...lalu aku makan, sekali lagi mengucap...manisnya buah delima..terasa sedap..tup tup makan sikit jea aku terjaga..."
 
Bila terjaga tue still terasa kemanisan biji buah delima itu..sampai sekarang aku berpikir apa maksud mimpi aku tadi??bukan nak tafsir mimpi tapi dalam banyak-banyak mimpi,mimpi tue macam melekat dalam kepala otak aku..sampai sekarang..
 
And bila bersalin aritue tak sangka Zara keluar kulitnya merah,bibirnya merah menyala...sampai ramai yg tegur, nurse-nurse pakat Tanya apa yg aku amalkan masa pregnant..speechless kejap sebab rasanya tak ada apa sangat yg aku amalkan..biasa2 macam ibu mengandung yg lain..bila aku story mimpi nie dengan hubby aku dia cakap tue semua mainan tido jea..tapi sejujurnya sampai sekarang aku tertanya..apa-apa pun semoga mimpi itu petanda baik buat anak ku Nur Zara Zulaikha.. Amin...

Tuesday, 1 October 2013

Berhabuk2

Assalamualaikum semua,

Lama gile tak update blog nie..dah berusang-usang,berhabuk-habuk..sampai dah beranak pinak teman...hahahahaha...syukur Alhamdulillah terbukak hati nak update blog bila ada sorang insan from Nuin Little Perak yg aku pernah review makanan disitu comment untuk latest projek katenye..so terlintas nak sambung blogging..kuik,kuik..hehehehe..

Syukur Alhamdulillah aku suda mempunyai seorang cahaya mata yg bernama Nur Zara Zulaikha which is dh berusia 4 bulan..makin membesar dengan sihatnya....last timbangannye khamis lepas 5.5kg..die lahir genap due date die 27 Mei 2013.. Tak sangka sebab aku bajet lewat sebab ramai senior yg berpengalaman cakap maybe lambat anak sulung...kakak ipar aku pun share benda yg sama..pagi 27 Mei tue aku sakit perut biasa lagi..tapi agak bole tahan la..tapi bole dikawal lagi..mak mertua and hubby aku dh kelam kabut prepare barang untuk aku..and mak mertua aku bagi telan sebutir telur mentah untuk memudahkan bersalin..bagi licin kata orang tue..

Sampai GH Kota Bahru tue aku tengok ramai lagi yang sakit lebih teruk lagi...kedengaran suara tangis baby maybe baru lahir..bdebar bukan main dalam hati ini..aku banyak doa surah Nabi Yunus yang suami aku share dari kakak & colleague dia..Alhamdulillah yg check jalan doctor perempuan sebab aku tengok ada doctor laki jugak..4 cm suda aku warded...dalam tengah hari masuk ward aku pun dah start rasa sakit yang agak teruk jugak..laki kene halau dengan guard..so bila tak tahan aku jerit panggil nurse cakap terasa nak meneran..nurse pulak cakap "eh jangan teran lagi,saya bawak pegi check yea"..dah check semua jalan dah bukak 6 cm so nurse nak tolak aku bawak ke labor room..

Sampai labor room aku menjerit sebab alahai tak berapa nak tahan sakit dia..gini ghupenye sakit nak bersalin yea...datang bidan kecoh-kecoh cakap "baru 6cm belum nak bersalin dah"..sekali bukak hambik kau tengok kepala baby on the way..banyak membebel sangat terkejut kau..aku start teruk sakit pukul 12 lebih..aku masuk labor room pukul 2 lebih and bersalin pukul 3.47petang..semua tue berlaku petang..hehehe..disebabkan baby tak sabar nak keluar maka tak sempat la nurse nak panggil hubby aku masuk..frust tahap dewa dia sebab dia nak tengok sangat..

Sesusah baby keluar aku tak tau nak ungkap macam mana perasaan tue..hanya mampu pangku baby tengok jea dia nangis..sebab dalam keadaan penat and blur..bidan dan doctor Alhamdulillah jugak perempuan keluarkan uri sebab dorang tekan-tekan payah nak keluar..dah keluar aku cadang nak bius bagi tak nak sakit jahit..Alhamdulillah bidan & nurse cakap "elastiknyo awok punyo nie,tak perlu jahit"..aku terkejut terus cakap "hah tak payah jahit"...lega...baby 3.1kg...selepas siap semua ramai pulak bertanya apa petua sebab anak sulung baby pun agak besar..

Just aku cakap aku amalkan makan kapsul VCO Catalyst,and sapu minyak dia bila dah sarat kat bawah tempat kita nak bersalin tue..Alhamdulillah baby tak kene kuning even kulit dia nampak kekuningan..pahtue bila sarat hari-hari aku ajak hubby aku minum air kelapa whic is no sugar added and no ice.. Banyak makan buah delima juga salah satu sampai termimpi nanti aku story next entry yea..maybe aku rasa sebab Zara bila lahir kulit dia kemerah-merahan..mimpi yang aku rasa macam betol la..


 

 
kapsul nie aku makan sejak 5 bulan aku pregnant..tujuan tak nak baby kene kuning..Alhamdulillah memang Zara tak kuning..
sumber ihsan : google
 
 
yang nie minyak dia saja..yang nie aku buat sapu area bawah tue untuk tak nak koyak banyak..dapat petua nie dari cikgu sekolah teknik aku..thanks Puan Nazuha,bekas cikgu kimia aku.. tujuan aku asing-asing sebab kapsul leceh nak picit satu-satu.. :) sumber ihsan : google 
 
 
 
 
 

Tuesday, 22 January 2013

Nasi Goreng USA

Semalam berjinak2 nak buat nasi goreng USA..dulu pernah buat jugak tapi guna lauk ayam masak paprik..so semalam survey2 resepi so buat la ikut resipi kan..
Actually nak kate susah idak jugak la..just banyak keje nak kene buat kalo buat nasi goreng USA nie..nak sediakan lauk2 dia lagi..tue jea..


Bahan-bahan :
ayam (potong kecik2)
belacan
bawang merah 3 ulas
bawang putih 2 ulas
1 bawang besar
belacan
cili kering 
cili burung
salad
tomato
telur
sayur campur (kalo nak)
sos tiram
kicap manis
sos cili 
 
p/s : bahan-bahan yg dihighlight merah kene kisar/blend

Penyediaan :

Mula2 kisar/blend bahan-bahan macam dah listed di atas. selepas blend tue sediakan kuali yg dipanaskan dengan minyak masak..dah agak2 panas minyak panas, masukkan bahan kisar tadi..

Dah agak2 pecah minyak and naik bau, boleh la masukkan ayam..then bila ayam dah half cooked, , masukkan sos tiram,kicap manis, sos cili. masukkan tomato la..bila dah masak asingkan, masukkan ke dalam mangkuk..tinggalkan kuah sedikit.

Kuah yg tinggal sedikit tue bole digunakan untuk perencah nasi goreng pulak..dah masukkan nasi sume..

Agak-agak2 perasa ok tak perlukan masukkan garam tapi kalau rasa tak cukup boleh masukkan perasa secukupnya..if dah ready boleh asingkan masukkan ke dalam pinggan/mangkuk..

Telur digoreng letak sebagai hiasan dan salad pun buat hiasan..Salad nie suami saya suke makan so saya letak salad tue untuk hidangan dia..sesuai jugak letak hotdog goreng..

Selamat Menjamu Selera :)  
 

 
     

Monday, 21 January 2013

Potato Salad

Semalam seriously tak ada mood nak jamah..entah tak tau la kenape..just makan biskut cicah milo..sudahnya bila petang menjelma pening kepala nak muntah..

disebabkan tak ada selera so saya just buat burger untuk sisuami yg balik keje..dah siap2 inform kat dia saya tak berapa nak larat..dia paham..alhamdulillah..tapi menu untuk saya..saya buat potato salad..senang jea menu nie..potato salad ala2 kenny rodger's...ehe...

Bahan-bahan :
potato (ikut la berapan org nak makan)
mayonis untuk buat coselow 
lemon
salad

Penyediaan :
potato tue kene potong kecik2 supaya nampak cantik.pahtue boleh la direbus tak terlalu keras or tak terlalu hempuk..ok2 jea...boleh bajet2 sendiri la..masukkan garam sekali yea..

bila dah siap..sejukkan rebusan tue tadi..dah agak2 ok ambik mayonis tadi gaul sekali dengan potato tadi then perah lemon tadi..kat pinggan before letak potato tadi letak salad siap2..then bru letak potato yg kite dh siap2 tadi..nak sedap letak la daun parsley ke, daun sup..letak black pepper ok jugak tp sebabkan pregnant so x letak.. :) sorry tak ada gamba..semalam mood malas gila..enjoy..
    


Laksa Utara

ahad lepas tetiba kepingin nak makan laksa utara..so gigih la pegi ke pasar untuk beli bahan2 nye..simple jea nak buat laksa nie..tak rumit mana pun..tengok2 eh dah siap..

Bahan-bahan :
bawang merah (dikisar)
bawang besar (dihiris halus2)
bunga kantan (ditumbuk)
daun kesum
cili merah (dihiris)
cili kering (dikisar)
belacan (dikisar)
ikan kembung ( boleh jugak guna ikan sardin)
cili burung (dikisar)
telur (direbus)
asam keping 
timun (dihiris halus2)
daun salad (dihiris halus2)
dan perasa yg secukupnya

penyediaan :
1st thing kite rebuskan ikan tue ikut suka berapa ekor kalo nak lagi pekat ambik dalam 3/4 ekor..saya ambik 3 ekor sebab besar dan isi dah cukup banyak..masukkan garam dan asam keping..
Bila dah hempuk ikan tue kite angkat dia pahtue kite ambik isi dia saje then kite blend kan dia..blend and masukkan air rebusan tadi sikit..
Pahtue selesai hal ikan kite blend pulak bahan2 yg dikisar atau dah saya highlight kan.
Sesudah settle bahagian blend tue kite masukkan ke dalam rebusan ikan tadi..dan masukkan daun kesum & bunga kantan..kite tunggu sampai die mendidih..boleh masukkan bahan perasa mengikut kesesuaian tekak masing2 yea..
boleh dihidangkan dengan bahan2 yg dihiris halus2..

sorry gamba kurang cun sikit..sebab lapar snagat dah..enjoy :)
 
 
 

Monday, 14 January 2013

Adakah itu perasaan nya??

Sudah masuk 20 weeks mula2 rasa alahai awat la besar bebenor perut aku nie..aku tengok sesetengahnya perut kecik jea even 5 bulan..then check up naik 0.8kg..so doctor tarak nak complain hape2..sebab last check up doctor marah sebab naik 3 kg..ermm memang la berbeza gila berat aku mula2 kawin and lepas pregnant..mula2 memang morning sickness agak teruk..bila masuk 4 months selera membuak2..tapi pelik nasi tue kurang la tapi burger/steak semua menjadi idaman..sampaikan ada kakak tue cakap anak mat salleh..huh!

Sesudahnya masuk fasa 5 bulan or 3rd trimester aku sikit2 dapat merasakan sesuatu yg pelik..rasa macam ada letop2 dalam perut..aku pun terpikir apakah itu..then i ask doctor, she said itu la nak tau yg baby dalam perut tue tengah aktif..aku pun "Ooh"...wow!! what a weird feeling...macam rasa tak percaya jea..hehehehe...selalu jugak la bagitau en.hubby dia pun biasa2 jea la sebabnya dia bukan dapat rasa..just dia boleh tau baby tido or aktif , dia dekatkan telinga kat my tummy nie, kalo ada bunyi macam air2 die bangun la tue..kalo senyap jea tido la kot..hehehe..

Then one day, kitaorang siap2 nak keluar sebab nak ambik jam yg tukar tali..pahtue duduk sesaja depan TV...en.hubby datang tekapkan telinga dia kat tummy..tup baby maybe tengah aktif..dia bole rasa yg telinga dia macam kene tendang...aku yg perasan dah gelak2..excited bebenor dia bila dia cite kat aku..since from that dia berusaha nak rasa sekali lagi..tapi tak dapat2..sebabnya masa mula2 dia terkena dengan baby tue , dia ajuk baby cakap "Ooh tendang daddy yea"...maybe baby dah malu kot sejak tue...hehehehe....

nie latest pic masa 5 months..ramai tegur dah nampak baby bump..alhamdulillah semoga anak ini sihat sampai waktunya ianya keluar..Amin...

Thursday, 3 January 2013

Story Mory Duduk Kg 2 Minggu

Lama tak membusy body kat blog nie..gara2 internet tak berapa nak ok kat kg..even ada wifi...maybe kurang stabil kot..ada mood menulis nie gara2 terbuka lagu Big Bang..bole gitu??hehehehe...lama jugak aku melepak kat kg hampir 2 minggu..sebab encik suami cuti sampai 2 minggu..yea la jarang2 balik kg dapat balik alangkah gumbiranya hati...
Suasana pantai timur sekarangkan musim tekujuh...so duduk sana hujan seharian...baju basuh even pakai washing machine memang tak kering la..tapi ada la 2,3 hari alhamdulillah hari panas..kering la baju untuk beberapa hari..balik kg nie untuk kenduri aku even dah nikah 4 bulan lepas...kuikuikui..ingat nak buat kenduri simple2 tapi ikut la pendapat yg lebih tua..ada pelamin and sanding semua..tambah2 dah jadi mak buyung kan..hambik kau ramai tegur badan aku dah gemok..sampai sekarang tak bole nak terima hakikat..hantuk kepala kat depan cermin cepat2...uargh!!!

Aku nak wish banyak2 time kasih pada rakan-rakan yg dari jauh sanggup menghadirkan diri kat Kelantan nie..even ada kawan yg memang duduk Kelantan sempat jugak datang even hujan lebat time kenduri tue..thanks a lot guys...and paling best dapat 2 hadiah baby thanks pada si pemberi..and secara kebetulan dua2 hadiah baby yg diberi oleh orang berbeza tapi color hijau...wow macam berpakat kan padahal tak pun...maybe baby dalam perut nie bakal suka color hijau..sebab sekarang nie memang aku suka color hijau even haikatnya aku suka color merah+purple+pink :D


nampak kan badan berisi..50KG lebih kot..mula nikah 4 bulan lepas 46kg jek timbang...

mak sedara belah hubby and cousin2 dia..

nie pulak cousin hubby belah umi hubby..


aku suka tengok gamba nie..hehehe..rasa macam sweet jea,,ecececece :p

hantaran untuk pihak perempuan..7 berbalas 7...sebabkan musim hujan so pihak laki turut sediakan payung..hik3..amacam stylo tak??

hantaran untuk pihak lelaki..serba merah..sebab tema merah+gold


thanks to Farah Ayuni & adik dia yg turut sama datang...mujur kg kat ketereh..tapi dia cepat2 nak balik ke Ipoh..

Jeng jeng jeng..nie pun pengantin baru gak..4 bulan jugak dah kawin..kebetulan kawin pada waktu yg sama..

nie kawan2 kat kg hubby...


nie family biras...kak ija punye family..

comeikan gamba nie..gigih la aku nak reply bbm..dia pulak sibuk nak bergamba..balun saja la labu..

nie rakan2 time study diploma dulu..dari jauh2 belaka nie..time kasih bebanyak la...

So far gamba nie jea yg mampu aku share..ada lagi banyak...ramai yg bertanya banyaknye persalinan..yea la kenduri sekali seumur hidup..total 3 pasang persalinan...yg songket color oren tue and merah tue sewa..yg silver tue baru aku tempah..mujur ada bunga besar..hehehe dapat cover perut ku... :p
Hajat nak ambik gamba outdoor tapi disebabkan asyik hujan tak tercapai cita2 tue.so terkubur la cita2ku bersama angan2..hehehehehe..maybe next time after deliver baby then dapat kuruskan badan..sebab hajat teringin nak pakai baju kawin traditional cina tue...cewah....