Followers

Tuesday, 22 January 2013

Nasi Goreng USA

Semalam berjinak2 nak buat nasi goreng USA..dulu pernah buat jugak tapi guna lauk ayam masak paprik..so semalam survey2 resepi so buat la ikut resipi kan..
Actually nak kate susah idak jugak la..just banyak keje nak kene buat kalo buat nasi goreng USA nie..nak sediakan lauk2 dia lagi..tue jea..


Bahan-bahan :
ayam (potong kecik2)
belacan
bawang merah 3 ulas
bawang putih 2 ulas
1 bawang besar
belacan
cili kering 
cili burung
salad
tomato
telur
sayur campur (kalo nak)
sos tiram
kicap manis
sos cili 
 
p/s : bahan-bahan yg dihighlight merah kene kisar/blend

Penyediaan :

Mula2 kisar/blend bahan-bahan macam dah listed di atas. selepas blend tue sediakan kuali yg dipanaskan dengan minyak masak..dah agak2 panas minyak panas, masukkan bahan kisar tadi..

Dah agak2 pecah minyak and naik bau, boleh la masukkan ayam..then bila ayam dah half cooked, , masukkan sos tiram,kicap manis, sos cili. masukkan tomato la..bila dah masak asingkan, masukkan ke dalam mangkuk..tinggalkan kuah sedikit.

Kuah yg tinggal sedikit tue bole digunakan untuk perencah nasi goreng pulak..dah masukkan nasi sume..

Agak-agak2 perasa ok tak perlukan masukkan garam tapi kalau rasa tak cukup boleh masukkan perasa secukupnya..if dah ready boleh asingkan masukkan ke dalam pinggan/mangkuk..

Telur digoreng letak sebagai hiasan dan salad pun buat hiasan..Salad nie suami saya suke makan so saya letak salad tue untuk hidangan dia..sesuai jugak letak hotdog goreng..

Selamat Menjamu Selera :)  
 

 
     

Monday, 21 January 2013

Potato Salad

Semalam seriously tak ada mood nak jamah..entah tak tau la kenape..just makan biskut cicah milo..sudahnya bila petang menjelma pening kepala nak muntah..

disebabkan tak ada selera so saya just buat burger untuk sisuami yg balik keje..dah siap2 inform kat dia saya tak berapa nak larat..dia paham..alhamdulillah..tapi menu untuk saya..saya buat potato salad..senang jea menu nie..potato salad ala2 kenny rodger's...ehe...

Bahan-bahan :
potato (ikut la berapan org nak makan)
mayonis untuk buat coselow 
lemon
salad

Penyediaan :
potato tue kene potong kecik2 supaya nampak cantik.pahtue boleh la direbus tak terlalu keras or tak terlalu hempuk..ok2 jea...boleh bajet2 sendiri la..masukkan garam sekali yea..

bila dah siap..sejukkan rebusan tue tadi..dah agak2 ok ambik mayonis tadi gaul sekali dengan potato tadi then perah lemon tadi..kat pinggan before letak potato tadi letak salad siap2..then bru letak potato yg kite dh siap2 tadi..nak sedap letak la daun parsley ke, daun sup..letak black pepper ok jugak tp sebabkan pregnant so x letak.. :) sorry tak ada gamba..semalam mood malas gila..enjoy..
    


Laksa Utara

ahad lepas tetiba kepingin nak makan laksa utara..so gigih la pegi ke pasar untuk beli bahan2 nye..simple jea nak buat laksa nie..tak rumit mana pun..tengok2 eh dah siap..

Bahan-bahan :
bawang merah (dikisar)
bawang besar (dihiris halus2)
bunga kantan (ditumbuk)
daun kesum
cili merah (dihiris)
cili kering (dikisar)
belacan (dikisar)
ikan kembung ( boleh jugak guna ikan sardin)
cili burung (dikisar)
telur (direbus)
asam keping 
timun (dihiris halus2)
daun salad (dihiris halus2)
dan perasa yg secukupnya

penyediaan :
1st thing kite rebuskan ikan tue ikut suka berapa ekor kalo nak lagi pekat ambik dalam 3/4 ekor..saya ambik 3 ekor sebab besar dan isi dah cukup banyak..masukkan garam dan asam keping..
Bila dah hempuk ikan tue kite angkat dia pahtue kite ambik isi dia saje then kite blend kan dia..blend and masukkan air rebusan tadi sikit..
Pahtue selesai hal ikan kite blend pulak bahan2 yg dikisar atau dah saya highlight kan.
Sesudah settle bahagian blend tue kite masukkan ke dalam rebusan ikan tadi..dan masukkan daun kesum & bunga kantan..kite tunggu sampai die mendidih..boleh masukkan bahan perasa mengikut kesesuaian tekak masing2 yea..
boleh dihidangkan dengan bahan2 yg dihiris halus2..

sorry gamba kurang cun sikit..sebab lapar snagat dah..enjoy :)
 
 
 

Monday, 14 January 2013

Adakah itu perasaan nya??

Sudah masuk 20 weeks mula2 rasa alahai awat la besar bebenor perut aku nie..aku tengok sesetengahnya perut kecik jea even 5 bulan..then check up naik 0.8kg..so doctor tarak nak complain hape2..sebab last check up doctor marah sebab naik 3 kg..ermm memang la berbeza gila berat aku mula2 kawin and lepas pregnant..mula2 memang morning sickness agak teruk..bila masuk 4 months selera membuak2..tapi pelik nasi tue kurang la tapi burger/steak semua menjadi idaman..sampaikan ada kakak tue cakap anak mat salleh..huh!

Sesudahnya masuk fasa 5 bulan or 3rd trimester aku sikit2 dapat merasakan sesuatu yg pelik..rasa macam ada letop2 dalam perut..aku pun terpikir apakah itu..then i ask doctor, she said itu la nak tau yg baby dalam perut tue tengah aktif..aku pun "Ooh"...wow!! what a weird feeling...macam rasa tak percaya jea..hehehehe...selalu jugak la bagitau en.hubby dia pun biasa2 jea la sebabnya dia bukan dapat rasa..just dia boleh tau baby tido or aktif , dia dekatkan telinga kat my tummy nie, kalo ada bunyi macam air2 die bangun la tue..kalo senyap jea tido la kot..hehehe..

Then one day, kitaorang siap2 nak keluar sebab nak ambik jam yg tukar tali..pahtue duduk sesaja depan TV...en.hubby datang tekapkan telinga dia kat tummy..tup baby maybe tengah aktif..dia bole rasa yg telinga dia macam kene tendang...aku yg perasan dah gelak2..excited bebenor dia bila dia cite kat aku..since from that dia berusaha nak rasa sekali lagi..tapi tak dapat2..sebabnya masa mula2 dia terkena dengan baby tue , dia ajuk baby cakap "Ooh tendang daddy yea"...maybe baby dah malu kot sejak tue...hehehehe....

nie latest pic masa 5 months..ramai tegur dah nampak baby bump..alhamdulillah semoga anak ini sihat sampai waktunya ianya keluar..Amin...

Thursday, 3 January 2013

Story Mory Duduk Kg 2 Minggu

Lama tak membusy body kat blog nie..gara2 internet tak berapa nak ok kat kg..even ada wifi...maybe kurang stabil kot..ada mood menulis nie gara2 terbuka lagu Big Bang..bole gitu??hehehehe...lama jugak aku melepak kat kg hampir 2 minggu..sebab encik suami cuti sampai 2 minggu..yea la jarang2 balik kg dapat balik alangkah gumbiranya hati...
Suasana pantai timur sekarangkan musim tekujuh...so duduk sana hujan seharian...baju basuh even pakai washing machine memang tak kering la..tapi ada la 2,3 hari alhamdulillah hari panas..kering la baju untuk beberapa hari..balik kg nie untuk kenduri aku even dah nikah 4 bulan lepas...kuikuikui..ingat nak buat kenduri simple2 tapi ikut la pendapat yg lebih tua..ada pelamin and sanding semua..tambah2 dah jadi mak buyung kan..hambik kau ramai tegur badan aku dah gemok..sampai sekarang tak bole nak terima hakikat..hantuk kepala kat depan cermin cepat2...uargh!!!

Aku nak wish banyak2 time kasih pada rakan-rakan yg dari jauh sanggup menghadirkan diri kat Kelantan nie..even ada kawan yg memang duduk Kelantan sempat jugak datang even hujan lebat time kenduri tue..thanks a lot guys...and paling best dapat 2 hadiah baby thanks pada si pemberi..and secara kebetulan dua2 hadiah baby yg diberi oleh orang berbeza tapi color hijau...wow macam berpakat kan padahal tak pun...maybe baby dalam perut nie bakal suka color hijau..sebab sekarang nie memang aku suka color hijau even haikatnya aku suka color merah+purple+pink :D


nampak kan badan berisi..50KG lebih kot..mula nikah 4 bulan lepas 46kg jek timbang...

mak sedara belah hubby and cousin2 dia..

nie pulak cousin hubby belah umi hubby..


aku suka tengok gamba nie..hehehe..rasa macam sweet jea,,ecececece :p

hantaran untuk pihak perempuan..7 berbalas 7...sebabkan musim hujan so pihak laki turut sediakan payung..hik3..amacam stylo tak??

hantaran untuk pihak lelaki..serba merah..sebab tema merah+gold


thanks to Farah Ayuni & adik dia yg turut sama datang...mujur kg kat ketereh..tapi dia cepat2 nak balik ke Ipoh..

Jeng jeng jeng..nie pun pengantin baru gak..4 bulan jugak dah kawin..kebetulan kawin pada waktu yg sama..

nie kawan2 kat kg hubby...


nie family biras...kak ija punye family..

comeikan gamba nie..gigih la aku nak reply bbm..dia pulak sibuk nak bergamba..balun saja la labu..

nie rakan2 time study diploma dulu..dari jauh2 belaka nie..time kasih bebanyak la...

So far gamba nie jea yg mampu aku share..ada lagi banyak...ramai yg bertanya banyaknye persalinan..yea la kenduri sekali seumur hidup..total 3 pasang persalinan...yg songket color oren tue and merah tue sewa..yg silver tue baru aku tempah..mujur ada bunga besar..hehehe dapat cover perut ku... :p
Hajat nak ambik gamba outdoor tapi disebabkan asyik hujan tak tercapai cita2 tue.so terkubur la cita2ku bersama angan2..hehehehehe..maybe next time after deliver baby then dapat kuruskan badan..sebab hajat teringin nak pakai baju kawin traditional cina tue...cewah....