Followers

Monday, 21 January 2013

Laksa Utara

ahad lepas tetiba kepingin nak makan laksa utara..so gigih la pegi ke pasar untuk beli bahan2 nye..simple jea nak buat laksa nie..tak rumit mana pun..tengok2 eh dah siap..

Bahan-bahan :
bawang merah (dikisar)
bawang besar (dihiris halus2)
bunga kantan (ditumbuk)
daun kesum
cili merah (dihiris)
cili kering (dikisar)
belacan (dikisar)
ikan kembung ( boleh jugak guna ikan sardin)
cili burung (dikisar)
telur (direbus)
asam keping 
timun (dihiris halus2)
daun salad (dihiris halus2)
dan perasa yg secukupnya

penyediaan :
1st thing kite rebuskan ikan tue ikut suka berapa ekor kalo nak lagi pekat ambik dalam 3/4 ekor..saya ambik 3 ekor sebab besar dan isi dah cukup banyak..masukkan garam dan asam keping..
Bila dah hempuk ikan tue kite angkat dia pahtue kite ambik isi dia saje then kite blend kan dia..blend and masukkan air rebusan tadi sikit..
Pahtue selesai hal ikan kite blend pulak bahan2 yg dikisar atau dah saya highlight kan.
Sesudah settle bahagian blend tue kite masukkan ke dalam rebusan ikan tadi..dan masukkan daun kesum & bunga kantan..kite tunggu sampai die mendidih..boleh masukkan bahan perasa mengikut kesesuaian tekak masing2 yea..
boleh dihidangkan dengan bahan2 yg dihiris halus2..

sorry gamba kurang cun sikit..sebab lapar snagat dah..enjoy :)
 
 
 

No comments:

Post a Comment