Followers

Tuesday, 22 January 2013

Nasi Goreng USA

Semalam berjinak2 nak buat nasi goreng USA..dulu pernah buat jugak tapi guna lauk ayam masak paprik..so semalam survey2 resepi so buat la ikut resipi kan..
Actually nak kate susah idak jugak la..just banyak keje nak kene buat kalo buat nasi goreng USA nie..nak sediakan lauk2 dia lagi..tue jea..


Bahan-bahan :
ayam (potong kecik2)
belacan
bawang merah 3 ulas
bawang putih 2 ulas
1 bawang besar
belacan
cili kering 
cili burung
salad
tomato
telur
sayur campur (kalo nak)
sos tiram
kicap manis
sos cili 
 
p/s : bahan-bahan yg dihighlight merah kene kisar/blend

Penyediaan :

Mula2 kisar/blend bahan-bahan macam dah listed di atas. selepas blend tue sediakan kuali yg dipanaskan dengan minyak masak..dah agak2 panas minyak panas, masukkan bahan kisar tadi..

Dah agak2 pecah minyak and naik bau, boleh la masukkan ayam..then bila ayam dah half cooked, , masukkan sos tiram,kicap manis, sos cili. masukkan tomato la..bila dah masak asingkan, masukkan ke dalam mangkuk..tinggalkan kuah sedikit.

Kuah yg tinggal sedikit tue bole digunakan untuk perencah nasi goreng pulak..dah masukkan nasi sume..

Agak-agak2 perasa ok tak perlukan masukkan garam tapi kalau rasa tak cukup boleh masukkan perasa secukupnya..if dah ready boleh asingkan masukkan ke dalam pinggan/mangkuk..

Telur digoreng letak sebagai hiasan dan salad pun buat hiasan..Salad nie suami saya suke makan so saya letak salad tue untuk hidangan dia..sesuai jugak letak hotdog goreng..

Selamat Menjamu Selera :)  
 

 
     

No comments:

Post a Comment